Gunpowder

http://judr.pierun.sweb.cz/bum/cerpra.htm

Černý prach

Černý prach je bezpochyby nejstarší známou výbušninou avšak stále se využívají jeho charakteristické vlastnosti, které jen stěží nahradí jiná výbušnina. Střelný prach je nejslabší výbušninou a má velmi pomalý trhací účinek, rychlost šíření výbušného rozkladu je maximálně 340m/s (tj. velmi blízko rychlosti zvuku). Nejde tedy o skutečnou detonaci, ale deflagraci, přesněji řečeno explosivní hoření. Střelný prach se proto řadí mezi střeliviny.
    Volně zapálen rychle shoří bez výbuchu. Zapálením v uzavřeném prostoru prudce vzrůstá tlak plynů a při dobrém utěsnění pak přechází hoření ve výbuch. Roznětem pomocí rozbušky exploduje i volně sypaný. Používá se pro trhání kamene na desky, pařezů, ledu, v pyrotechnice a vojenství.
Základní typy prachů:

složení VOJENSKÝ TRHACÍ STANDARDNÍ
Dusičnan draselný 74-75% 60-70% 75%
Síra 10-11% 13-18% 10%
Dřevěné uhlí 14-16% 15-22% 15%

Při přípravě respektujeme tato levidla:

  1. při míchání dusičnanu, síry a uhlí používáme dřevěné náčiní, prach nesmíme míchat kovovými předměty.
  2. hotový prach, pokud možno neuchováváme v kovových obalech -nebezpečí vykřesnutí jiskry

(pozn: Podle uváděného návodu se nezíská pravý střelný prach tak jak jej známe z obchodu, ale pouze jednodušší náhražka tzv. meal powder (zkuste si to přeložit) pro pyrotechnické aplikace. Tato náhražku černého prachu hoří mnohem pomaleji, podle testů přibližně dvounásobně).

Postup

  1. Odděleně rozemeleme dusičnan, síru a uhlí. K mletí můžeme použít třecí misku, ale zdaleka nejlepší a nejrychlejší je mletí v elektrickém mlýnku, nebo výkonném mixéru (mletí uhlí provádějte někde venku, jinak bude všechno černé a do smrti se toho nezbavíte).
    Složky mají být co nejjemnější, velikost částeček přibl. jako polohrubá mouka je zcela dostačující.
  2. Máme-li vše dokonale rozmělněno, smícháme všechny složky v daném poměru (např. 75g dusičnanu, 10g síry a 15g dřevěného uhlí) v plastové, nebo dřevěné nádobce. Tu uzavřeme víkem tak, aby se prach nemohl vysypat a intenzívně protřepáváme až je prach dobře promísený a stejnoměrně zbarven do šedočerné barvy. V žádném případě jej nemíchejte pomocí mixéru a podobných šíleností !
    Tímto postupem získáme “nepravý” černý prach nazývaný “Meal powder”. Od skutečného černého střelného prachu se odlišuje homogenitou promísení a prolnutí složek a zákonitě i menší rychlostí hoření.

Skutečný černý prach se připravuje rozemletím všech složek, zvlhčením cca 10% vody, směs se důkladně promísí, vysuší a poté znovu rozemílá. Pro představu jakým technologickým postupem se vyrábí černý prach doporučujeme nastudovat příslušnou kapitolu v “Chemie a technologie výbušnin, Urbanski” (člověk si až kolikrát řekne, jaké je štěstí mít na webu celou tuto trilogii.

Použití

Hotový prach můžeme ihned odzkoušet . Základní typy prachů se používají k přípravě ohňostrojů (právě zde nachází největší uplatnění námi vyrobená náhražka), dělobuchů a zápalných směsí. Noční výbuch černého prachu je velmi efektní, prach má vysokou teplotu při explozi a veliký obsah pevných zplodin dává dlouho trvající záblesk.

me

My name is Adam Lichonvsky and I'm proud father and researcher.