Gunpowder
http://judr.pierun.sweb.cz/bum/cerpra.htm
Černý prach
Černý prach je bezpochyby nejstarší známou výbušninou avšak stále se využívají jeho charakteristické vlastnosti, které jen stěží nahradí jiná výbušnina. Střelný prach je nejslabší výbušninou a má velmi pomalý trhací účinek, rychlost šíření výbušného rozkladu je maximálně 340m/s (tj. velmi blízko rychlosti zvuku). Nejde tedy o skutečnou detonaci, ale deflagraci, přesněji řečeno explosivní hoření. Střelný prach se proto řadí mezi střeliviny.
Volně zapálen rychle shoří bez výbuchu. Zapálením v uzavřeném prostoru prudce vzrůstá tlak plynů a při dobrém utěsnění pak přechází hoření ve výbuch. Roznětem pomocí rozbušky exploduje i volně sypaný. Používá se pro trhání kamene na desky, pařezů, ledu, v pyrotechnice a vojenství.
Základní typy prachů:
složení | VOJENSKÝ | TRHACÍ | STANDARDNÍ |
---|---|---|---|
Dusičnan draselný | 74-75% | 60-70% | 75% |
Síra | 10-11% | 13-18% | 10% |
Dřevěné uhlí | 14-16% | 15-22% | 15% |
Při přípravě respektujeme tato levidla:
- při míchání dusičnanu, síry a uhlí používáme dřevěné náčiní, prach nesmíme míchat kovovými předměty.
- hotový prach, pokud možno neuchováváme v kovových obalech -nebezpečí vykřesnutí jiskry
(pozn: Podle uváděného návodu se nezíská pravý střelný prach tak jak jej známe z obchodu, ale pouze jednodušší náhražka tzv. meal powder (zkuste si to přeložit) pro pyrotechnické aplikace. Tato náhražku černého prachu hoří mnohem pomaleji, podle testů přibližně dvounásobně).
Postup
- Odděleně rozemeleme dusičnan, síru a uhlí. K mletí můžeme použít třecí misku, ale zdaleka nejlepší a nejrychlejší je mletí v elektrickém mlýnku, nebo výkonném mixéru (mletí uhlí provádějte někde venku, jinak bude všechno černé a do smrti se toho nezbavíte).
Složky mají být co nejjemnější, velikost částeček přibl. jako polohrubá mouka je zcela dostačující. - Máme-li vše dokonale rozmělněno, smícháme všechny složky v daném poměru (např. 75g dusičnanu, 10g síry a 15g dřevěného uhlí) v plastové, nebo dřevěné nádobce. Tu uzavřeme víkem tak, aby se prach nemohl vysypat a intenzívně protřepáváme až je prach dobře promísený a stejnoměrně zbarven do šedočerné barvy. V žádném případě jej nemíchejte pomocí mixéru a podobných šíleností !
Tímto postupem získáme “nepravý” černý prach nazývaný “Meal powder”. Od skutečného černého střelného prachu se odlišuje homogenitou promísení a prolnutí složek a zákonitě i menší rychlostí hoření.
Skutečný černý prach se připravuje rozemletím všech složek, zvlhčením cca 10% vody, směs se důkladně promísí, vysuší a poté znovu rozemílá. Pro představu jakým technologickým postupem se vyrábí černý prach doporučujeme nastudovat příslušnou kapitolu v “Chemie a technologie výbušnin, Urbanski” (člověk si až kolikrát řekne, jaké je štěstí mít na webu celou tuto trilogii.
Použití
Hotový prach můžeme ihned odzkoušet . Základní typy prachů se používají k přípravě ohňostrojů (právě zde nachází největší uplatnění námi vyrobená náhražka), dělobuchů a zápalných směsí. Noční výbuch černého prachu je velmi efektní, prach má vysokou teplotu při explozi a veliký obsah pevných zplodin dává dlouho trvající záblesk.